6. feb. 2007

Prihaja (pardon, je že tu) HDTV

WTF? Hodite okoli po trgovinskih centrih pa kar neke oznake na modernih TVjih, neki HDMI pa neko sranje...

Spisal sem čisto kratki vodič (bolj kot poročilo) o tem, kaj točno pomeni kratica HDTV, zakaj se uporablja, kje jo lahko pričakujemo, kakšne so njene karakteristike in podobno.

HDTV kratica pomeni "High Definition Television". Prinaša občutno višje resolucije slike kot smo navajeni. Vsaka slika ki jo vidimo ima določeno resolucijo (800 x 600 = 800 pikslov vodoravno in 600 pikslov navpično). Torej, današnji HDTV se označuje v "progressive scan" linijah in "interlaced" poljih. Primer napisanega:

1280i50 pomeni 1920 x 1280 kodiranega z 50 "interlaced" polji (25 slikami na sekundo)


Slika lepo prikazuje resolucije nekaterih standardov v pravilnem narisanem razmerju. Naredimo tole čimbolj praktično in se ne spuščajmo v prevelike podrobnosti. Poglejmo kaj pomeni tale vgraviran znak na vašem TVju:


HD Ready je znak oz. simbol, ki potrjuje da je vaš zaslon pripravljen sprejemat 1080p, 1080i ali 720p, brez dodatnih priključnih naprav ali dekoderjev. Če na takšen TV pripeljete signal z 1080p, ga more TV sprejemnik pravilno prikazat. Pogoji, da imate to nalepko sploh prisotno, so naslednji:

1) Minimalna reolucija mora biti 720p.

2) Možnosti priključitve morajo biti DVI, HDMI ali YPbPr.

3) TV mora sprejemati 720p in 1080i format pri 50 ali 60 Hz.

4.) DVI in HDMI vhod morata podpirati DHCP copy protection.

Ok, razjasnjevanje pojmov:

HDMI je "High definition multimedia interface" - visoko definiran multimedijski vmesnik, zgleda takole:















Na prvi sliki je kabel, ki prenaša video signal v HDMI načinu in ustreza HDMI pogojem. Na drugi sliki je shema priključka HDMI, vidimo da ima 19 pinov, vsaki ima svojo funkcijo, 18. recimo prinaša 5V električne energije po kablu. Na zadnji sliki je simbol HDMI, ki ga vsebuje tudi vaš televizor oz. ga je moč zaslediti tudi v kakem katalogu ali prospektu moderne elektronike in multimedije.

DVI je "Digital visual interface" - digitalni vizualni vmesnik, spomnili se ga boste po LCD monitorih. Zgleda pa takole:


Na levi sliki je konektor, na desti pa shema priključka. Ta Ima 24 pinov in drugačne oblike kot prejšnji.




YPbPr je analogni video signal ki ga vsi poznamo, prenaša pa se po komponentnih chinch kablih. Slika je spodaj, če je slučajno kdo zluftal tale že dobro znani kabel. Edina stvar, ki je tu bolj pomembna je, da to ni isto kot kompozitni kabli. Tukaj imamo tri chince (RGB - Red, green, blue) in signal se prenaša po naslednjem navodilu: Green=Y, Blue=Pb in Red=Pr, tako dobimo YPbPr.

Komponentni kabel YPbPr (RGB - rdeča, zelena, modra), sestavljen iz treh chinch priključkov, ki vsak nosi svoj del signala.







DVB je "Digital video broadcasting". Pomeni predvajanje digitalne televizije vsepovsod po svetu na različne načine, najbolj pogosti so sateliti in digitalne kabelske.

Naj omenim še samo to, da ima HDTV poskrbljeno tudi za zvok. Uporablja namreč Dolby AC3 prostorki večkanalni zvok, ki pričara potrebno vzdušje. Se vidimo naslednjih v kaki taki tehnološki objavi. Lep pozdrav

Ni komentarjev: