26. feb. 2007

BLOGiranje

Stvar je pripeljala do tega, da moram pokomentirat malo o spletnih blogih. Kaj (the fuck) so spletni blogi? Tisti ki to bere, bi že moral vedeti zakaj se gre. Osebno se mi zdi, da je slovenska BLOGosfera že kar dobro zaživela. Z minimalnim znanjem si lahko blog odpre vsak posameznik, na njega nabriše nekaj objav, lahko informacij, lahko uporabnih zadev i.t.d. Point je v tem, da je Slovenija potrebna blogov. Zakaj? Ja, dolgčas je treba preganjat. Boljši feeling je, če bereš blog v slovenščini. Že Jonas je govoril nekaj o rasti slovenskih blogov, jas zadevo nadaljujem. V Sloveniji, vsaj, dokler ostanemo na sledi slovenskim portalom in spletnim stranem, je bloge mogoče odpirat in ogledovat na Veceru, Dnevniku, Najblog-u, Delu, Siolu, ne trdim pa da so to edine opcije. Trenutno se moje zanimanje vrti okoli teh, ki sem jih naštel. Imenik blogov, ali odskočna deska (beri: ko ne veš kaj počet), se nahaja na SiBlogs.

Folk se začne delit na nekaj kategorij. Eni pišejo na blog uporabne stvari, poglede na svet, politiko, medije, filme, glasbo, igre, informacijske tehnologije, drugi raje vnašajo osebne izpovedi, pripovedi in misli, nekateri pa si ga bluzijo v tri dni (ne rečem da ne znajo biti zabavni). Po mojem kodeksu, je pravilo samo eno: Piši to, kar ti leži na duši, zaradi česar se ne boš počutil debil in kreiraj svoj blog po lastni želji, ker si se tudi sam odločil da ga odpreš. Vse kar pride zlito na tipkovnico je seveda avtorsko delo (razen če kopiraš stvari iz drugih spletnih vsebin - kar je seveda treniranje uporabe copy&paste).

Blog je dokaj (za nekatere v celoti) multimedijska funkcija. Zatorej - Opremite svoje bloge z slikami, videi in ostalimi multimedijskimi stvarmi, ker le te situacijo popestrijo (razen če ste tip izključnega črkovnega komentiranja). Ne bi rad preveč dajal vtisa nekih navodil, ker je blog prosta stvar posameznika. Kreira se lahko marsikaj, malo se poglobite! Stvari se dajo limat v HTML kodi :)

1 komentar:

Robert Klinc pravi ...

Pozabil si pa na SloBloge...