4. jul. 2007

Mobilni telefoni in operacijski sistemi

V dobi mobilne tehnologije se nahajamo in dosti ljudi še namreč ne ve vsega, kar je potrebno. Novejši mobilni telefoni (pametni telefoni) podpirajo OS (operacijske sisteme). V bistvu imajo tudi vsi ostali mobiteli svoje platforme in softver, vendar se pri pametnih telefonih pogosteje pojavlja še ime OS-ja zaradi večih funkcij in približka z osebnim računalnikom. Bistvo je v tem, da večina proizvajalcev mobitelov cilja na čimbolj uporabne multimedijske napravice in zato nenehno izboljšujejo glasbeno podporo, pisarniške programe, fotoaparate, velikost pomnilnika, povezljive standarde i.p.d.

Pametni telefoni so zmožni slikati in snemati v relativno velikih resolucijah (2 megapiksla ali več). Z njimi lahko preglejujete HTTP preko EDGE ali GPRS standarda. Pošiljate lahko e-maile, pišete lahko v wordu, urejate lahko več vrst multimedijskih datotek. Nekateri podpirajo celo flash datoteke in predvajanje le teh. Zelo so se razvile JAVA aplikacije kot so igrice, ki nam krajšajo čas, uporabni programčki in ostale zadeve. Pametni telefoni so multimedijsko napredni in imajo podporo za spominske kartice (do 2 ali več GB). Na takšen prostor natrpamo tudi nekaj MP3 datotek, ki igrajo zelo dobro na vgrajen zvočnik ali priložene slušalke. Telefoni se med sabo več ali manj povezujejo preko IR (infrardečega vmesnika) ali pogosteje preko Bluetooth ("modrozobni" hitrejši vmesnik). Zelo nam pride v pomoč osebni računalnik, s katerim nalagamo vsebine na mobilni telefon. Več o standardih v nasledjih objavah.

Na mobitelih se pojavljajo naslednji OS-ji: Symbian OS, Linux, Windows Mobile, BlackBerry, Palm OS, na nekaterih starejših oz. preprostejših pa sta zelo popularni platformi Nokia s60 in Nokia s40. Navalite na multimedijo po zmernih cenah!

Ni komentarjev: