5. apr. 2007

Release

Se mi je zgodilo, da sem komu omenil naj nekaj stori in pri tem uporabil nekaterim dobro znano internetno besedo "release" (relis) in so me debelo pogledali. Opis te besede si je zaslužil svojo objavo na blogu, da ne bi ostal kdo, ki ni seznanjen s tem pojmom. Kaj je release?

Pa gremo po vrsti. Na internetu se dobi določene zadeve. Kategorij je veliko, omenil bom najpogostejše: Film, Igra, Glasba, Elektronske knjige, DVD... Release delajo določene skupine oz. posamezniki. Splošna oblika releasa zgleda takole:

Ime.Stvari.SKUPINA.končnica

Imena datotek releasa se razlikujejo glede na zvrst ki jo zajema release. Tako se pri filmih uporablja zapis kot je recimo:

Ime.Filma.Vir.Kodek.SKUPINA.končnica

Pri igrah najpogosteje zasledimo:

Ime.Igre.SKUPINA.končnica

Pri glasbi bi to zgledalo takole:

Ime.Glasbenega.Medija.Letnica.Vrsta.SKUPINA.končnica

Imena datotek imajo razne variante, kot je pri filmih recimo (DVDRip, TS, TC, CAM...), pri glasbi pa recimo (CDS, CD, VA, OST). Vsekakor je zelo primerno in pravilno da ima vsak release svojo NFO datoteko. To je datoteka s končnico (.nfo), v kateri morajo biti napisane vse informacije o releasu, vključno z letnico, dobavitelji, navodili, opisom zadeve, tehničnimi informacijami... Zaradi tega se pojavljajo "indexi releasov", kjer se objavljajo NFO datoteke, za predogled, kateri releasi se dajo dobit. O kakšnih skupinah in posameznikih trenutno ne bom govoril.

Ni komentarjev: