9. avg. 2007

Winamp, 10 let in več

Zavedamo se, da je Winamp najbolj razširjen multimedijski predvajalnik, ki ga uporabljamo skoraj vsi oz. velika večina. Letos je 10 let obstoja, pa verjetno marsikoga zanima, kako se je stvar začela. Vse kar vemo je, da ga uporabljamo že od nekdaj in da je na Windows 95, laufal prvi Winamp z tistimi stilskimi zelenimi črkami. Kaj pa dalje?

1997. leta je študent iz Zagreba postavil bazo programa, ki je bila zmožna predvajati določeno datoteko. Okno je bilo Windowsovega videza, imelo pa je meni z opcijo play. Na sredini 1997 se je pojavil Winamp 1, ki je imel že zeleno LED pisavo in osnovni skin, ki se ga vsi dobro spomnimo. Imel je tudi najosnovnejše vizualizacije, ki so presale po malem zaslončku. 1998 se v prvi verziji popravi veliko hroščev, program dobi inštalacijske datoteke in vzorčni posnetek, ki je bil vključen v paket. Verzija 1.9 se je obdržala zelo dolgo in je bila nasploh popularna. Mnogi so v Winampu videli absolutnega zmagovalca med predvajalniki. Že takrat je bil v marsikatweri stvari boljši od vgrajenega Microsoftovega Media Playerja.

Čez pol leta 1998 se pojavi Winamp 2. Podira rekorde. Bil je najbolj downloadan program za Windows, prinesel je mnogo izboljšav in polno podporo skinom. Če vam Winamp ni bil všeč ste ga lahko preoblekli v drugi skin, ki pa se jih je v trenutku pojavilo na stotine. Narejeni so bili na najrazličnejše tematike, da bi program postal čim ljubši tudi v grafičnem izgledu. Winampova uradna stran se okrepi in posodobi, da bi na njej našli čimveč uporabnih zadevic, kot so tudi plug-ini, ki razširijo opcije programa.

2002 se pojavi Winamp3, ki se je posodabljal sočasno z verzijo 2. Mnogi so ga vzljubili, spet drugim pa ni bila všeč njegova hroščavost. Imel je bolj kompleksen grafični videz z dodatnimi opcijami, baziran pa je bil na dvojki.

Winampa 4 nikoli ni bilo, Nullsoft je preskočil na verzijo 5. Obe verziji, 2 in 3, sta bile v nečem uporabne, zato je Nullsoft seštel najboljše stvari iz dvojke in trojke ter tako dobil petko. (2+3=5). Winamp 5 je to, kar uporabljamo še danes. Verzija 5.0 se je pojavila na koncu 2003. Program je vključeval polno podporo za "moderne" skine, ki so bili drugih oblik, prosojnosti, glajenje robov, predalnike, barvne sheme, vizualizacije in podobno.

Najnovejša verzija, ki je na voljo v času tega pisanja je 5.35. Winamp se redno posodablja in je vedno boljši. Najboljši multimedijski predvajalnik in vse kar je povezano z njim dobite na naslovu www.winamp.com. Več o sami tehniki naslednjič.

Ni komentarjev: